Parohia Braniștea este alcătuită din două sate: satul Braniștea și satul Goanța, fiecare având propria sa biserică.

Locașul sfintei biserici din satul Braniștea, cu hramul Sf. Voievozi, datează din prima jumătate a sec. al XIX-lea. Anul precis al zidirii sfintei biserici nu se știe. Biserica este așezată în partea de răsărit a satului Braniștea, pe malul stâng al pârâului Drincea.

Sfântul locaș este zidit din cărămidă arsă, acoperit cu tablă, având formă de navă.

Între anii 1882-1884, prin donația soților Petru și Elena Mișoiu (proprietarii moșiei Cearângu), sfântul locaș a fost mărit prin adăugirea pronaosului și construirea turlei deasupra pronaosului.
  
În decursul anilor ce au urmat, din cauza nivelului jos al temeliei bisericii și din cauza unor inundații puternice ce au pătruns în interiorul ei, zidurile bisericii au căpătat igrasie foarte pronunțată, deteriorând pictura și amenințând întregul edificiu cu ruinarea. În fața acestei situații, credincioșii, în frunte cu părintele paroh Iliescu Constantin, s-au văzut nevoiți a lua măsuri grabnice de salvare. De aceea, chiar din toamna anului 1958, până în 1960, s-au început lucrările de subzidire a bisericii pentru îndepărtarea igrasiei.

Tot în acest timp s-a adăugat bisericii un pridvor, s-a vopsit acoperișul cu minim de plumb și s-au executat tencuieli la pereții interiori în vederea pictării bisericii.

Între anii l960-1962 a urmat pictarea sfântului locaș, renovat complet prin osârdia și cheltuiala enoriașilor din parohie în frunte cu pr. paroh Iliescu Constantin și cu ajutorul bănesc al Sf. Arhiepiscopii a Craiovei.

”Și s-a resfințit această biserică în ziua de 9 sept. 1962, de către I.P.S.D.D. Firmilian, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei, Președintele Consiliului de Stat fiind domnul Gheorghe Gheorghiu Dej, președinte al Consiliului de miniștri domnul Ioan Gheorghe Maurer, Secretar general al Departamentului Cultelor, domnul Dumitru Dogaru, împuternicit regional domnul Grigore Gherghinoiu, Protoiereu al Raionului Calafat P.C. Pr. Ștefan Ilie, iar Pr. paroh Constantin Iliescu” citat din actul de târnosire.

Pictura inițială a bisericii a fost în ulei, iar după renovările din 1958-1962, biserica a fost pictată în frescă (var crud) de către pictorul Bîșcu Dumitru din București.

Dintre preoții slujitori cunoscuți, care au deservit această parohie, amintim pe: Pr. Gheorghe Pușcășanu, Pr. Ilie Popescu, Pr. Constantin Iliescu, Pr. Muscalenco Benedict.