Biserica  “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, astăzi monument istoric, se află la marginea dinspre răsărit a comunei Broșteni și a fost ridicată în anul 1836, de boierul Constantin Cuțui și zugrăvită de fiul său Mihalache Cuțui, în anul 1840.

Datele privitoare la înființarea acestui sfânt locaș se află în pisania zugravită deasupra ușii care spune:

Aceasta sfântă și dumnezeiască biserică ce prăznuiește hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena s-a zidit din temelie de dumnealui Jupân Constantin Cuțui, la leatul 1836 și s-a zugrăvit cu toată cheltuiala și osteneala dumnealui cuconul Mihalache, la leatul 1840 și în zilele împăratului nostru Nicolae Pavlovici.

Biserica este în fața culei zidită de același boier și are două turle și ziduri groase din cărămidă. Este zidită în formă de plan treflat cu clopotnița peste pronaos și cu casa scărilor, ce duc la clopotniță, în partea dreaptă a pronaosului.

Pictura sa bizantină, executată în frescă, se prezintă în bune condiții în prezent. În biserică sunt zugravite, cu multă grijă, portretele ctitorilor dându-se indicații precise asupra costumului unor boieri de țară în acele vremuri de prefaceri sociale. Astfel, se constată că în anul 1840, moda apuseană începuse să pătrundă până în valea Motrului, fiind deocamdată adoptată numai de cucoane, nu și de boieri. La zidirea acestei biserici au ajutat ca salaori și ,, Rumânii” ce se mutasera în lunca Motrului, din locul numit “Casa alba” din capul dealului de la intrarea în Locea.

În anul 1962, cele două turle au fost acoperite cu tabla deoarece vechea invelitoare era deteriorate apoi, în 2003, fiind din nou reparate.

În present, această biserică este închisă cultului si necesita reparatie generală în special la acoperiș.