Satul Costeşti   e amintit mai întâi în anul 1486, când are certuri cu Bratilovul. Legat de Valea Cernii prin poteca Tasna, este amintit şi în 1819.

 

La 1807, aici a avut loc o luptă între turcii din Ada-Kaleh, conduşi de Aga-Arghir şi ruşii şi sârbii veniţi de la Cerneţi, conduşi de Căpitanul Jitcu.

 

Biserica satului Costeşti  poartă Hramul Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Este aşezată în marginea de Sud a satului, pe o ulicioară şi este construită din lemn, pe zid de piatră, cu tindă, fără  turle şi fără  pictură murală.

 

Asupra vechimii construcţiei sunt o serie întreaga de păreri şi contradicţii.

 

După unele aparenţe, se crede că ea ar fi mult mai veche de 1835, când avem date precise.

 

Uşa bisericii de la intrare este facută dintr-o singură scândură, groasă de cca 10 cm şi foarte rezistentă; în mijlocul ei se gaseşte o ferestruică de cca 10 cm2, care este înfundată cu un dop de lemn de aceeaşi grosime.

 

Legenda şi bătrânii ne fac să credem că biserica datează cu mult înainte de 1800 şi că în ea s-ar fi adăpostit o poteră, pe  vremea luptelor dintre Turci şi Ruşi şi Sârbi, de care am amintit mai sus. Se zice că una din tabere, ocupând biserica, cealaltă tabară s-a apropiat de biserică să o ia cu asalt şi cu securile au făcut această spărtură din uşă, care se vede şi azi.

 

Neputând să învingă tabăra adversă, se zice că prima biserică ar fi fost incendiată şi din ea ar fi rămas numai uşa, care se păstrează identic şi astăzi.

 

La 1835, a fost refăcută de către locuitorii satului Costeşti şi acoperită cu şindrilă.

 

Icoanele, vasele şi alte obiecte de cult datează tot de la 1835.

 

Ca preoţi   deservenţi, care au slujit această biserică, am putut descoperi în ordine pe următorii: Pr. Nica Macu, Pr. Gheorghe Enăşescu – Costeşti, Pr. Constantin Bâlteanu – Podeni, Pr. Alexandru Popescu Mochie, Pr. Nicolae Tudor Stoican – Săliştea Izvernii, Pr. C. Gogîlţan – Gornoviţa, Pr. I. Grasu – Dîlma şi actualul Paroh Pr. Vasile Stoican – Costeşti.

 

În present, biserica este acoperită cu tablă galvanizată  din anul 1962.

 

Clopotniţa este construită din anul 1966 şi acoperită cu tablă galvanizată.

 

Alte date cu valoare istorică nu deţinem.