Biserica filie ,, Sf. Treime ”din satul Gărdăneasa, comuna Ponoarele, este clădită din temelie pentru prima dată în anul 1884 în satul , Gărdăneasa, comuna Ponoarele, judeţul Mehedinţi, cu cheltuielile enoriaşilor din satele : Gărdăneasa, Răiculeşti, Delureni, Brînzeni, Ludu, ajutaţi şi de alţi credincioşi din împrejurimi, cu stăruinţa preotului Mochie Teodorescu, având ctitori principali pe Ioniţă Piciu din Baia de Aramă, Nicolae Delurinţu, Nicolae Nebunu din Gărdăneasa, Colonel Alex. Glogoveanu din Glogova, Coana Oprea Ţăpîrdea din Bala şi alţii, arătaţi în pisanie.

Ei sunt pictaţi în dosul nasului şi pronaosului.

Biserica are o lungime de 16 m şi lată de 8 metri; locul pentru aşezare ei şi a cimitirului vechi s-a donat de către locuitorii moşnenilor Nebunii P. Boţa, P. Fota şi Gheorghe Lilă Nebunu.

Biserica s-a sfinţit în anul 1887 mai 26, de către Protoiereul Ştefan Călărăşeanu.

De la sfinţire şi până azi a avut următoarele reparaţii şi modificării, în anul 1936 s-a legat în fier (cerc de jur împrejur) una la lungime şi 3 lăţime, din donaţia Prefecturii şi a enoriaşilor.

În anul 1948, s-a înălţat zidul cu 0,50 m, s-a refăcut acoperişul din nou şi s-a acoperit cu tablă, iar în anul 1985 s-a pardosit din nou şi s-a refăcut turla. În anul 1961, i s-a spălat pictura şi s-a reparat prin interior. În anul 2003, s-a refăcut tencuiala exterioară cu praf de piatră, iar în anul 2010 s-a reparat exteriorul turlei.

Arhitectura : Biserica e în formă de corabie, având în interior zid despărţitor între naos şi pronaos. Catapeteasma e din zid.

Pridvorul este închis. Este construită din piatră – exteriorul.
Catapeteasma şi zidul despărţitor între naos şi pronaos sunt de cărămidă.

Bolta este de scânduri de brad, fixate pe lemn  de stejar.

Turla ( una singură ) este în corpul bisericii în faţă.

În turlă, sunt aşezate cele trei clopote ale bisericii, dintre care cel mai mare are o greutate de 210 Kg, cumpărat în anul 1905 de către preotul Mochie Teodorescu

Meşterii zidari au fost Cîrstea şi Nauncea din Baia de Aramă, iar lemnari principali Ioniţă şi Antonie din Gărdăneasa.

Pictura: Biserica este pictată numai în interior, pictura este în ulei într-un singur strat, în stil neobizantin şi făcută în anii 1886-1887 de Marin Staiculescu Strehaia şi Gheorghe S. Ionescu zugrav, din Baia de Aramă. Pictura a fost spălată în anul 1961.

Obiecte de valoare, istorică sau metale nobile nu posedă biserica .

Satele care aparţin de această biserică sunt : Gărdăneasa, Răiculeşti, Delureni, Brînzeni şi Ludu din comuna Ponoarele.

Preoţii care au slujit la această Biserică sunt:
Preot Mochie Teodorescu hirotonit în anul 1878, în 1878, în Biserica Colţea din Bucureşti, decedat în anul 1924.

Preotul Ion T. Raicu, de la parohia Cracu – Muntelui care a suplinit până în anul 1931. Preotul Teodosie Raicu din anul 1931 – 1980 ( cu  excepţia anilor 1951- 1956 când a activat preotul moldovean, Sergiu Mereuţă perioadă în care preotul Teodosie Raicu a fost la parohia Tigănaşi, comuna Burila Mare judeţul Mehedinţi).

Preotul Blaj – Raicu Ionel din anul 1980 – 1997, preotul Martinescu Victor din anul 1997 şi până prezent .