Asezata la o distant de 80 km. de Turnu Severin si 55 km. de Calafat, Comuna Garla Mare are un trecut destul de vechi. La central comunei langa soseaua principala in partea de sud, se afla construita in aceasi curte cu Biserica parohiala si Biserica “Monument istoric”Pogorarea Sf duh.

 

Pozitia vechii asezari a comunei era cu totul alta decat cea de astazi. Primele locuinte se gasesc pe versantul sudic la loc ferit de inundatiile Dunarii.

 

Biserica exista si ea pe acest versant, ocupand o pozitie predominant dupa spusele batranilor,la o distant de circa 150m fata de actuala biserica. Dupa improprietarirea de la 1864, vatra satului s-a schimbat, iar primele asezari s-au grupat in jurul unei noi biserici construita mai sus pe platou. In decursul vremii si aceasta biserica s-a ruinat. Pe acelasi loc se afirma ca proprietarii otitilisani din partea locului au vazut nevoia locuitorilor si au ridicat biserica ce dainuieste pana astazi.

 

Din sinodicul intocmit de Pr. Nicolae Blujdescu, care a pastorit din 1911 si a intrebat pe cei batrani, reese ca aceasta biserica este cladita pe temelia altei biserici mai vechi, pentru care motiv poarta doua hramuri “ Pogorarea Sf Duh” si ; sf. Troita”, dintre care unul trebuie sa fie hramul celei vechi.

 

Pentru intelegerea deplina a datelor privitoare la anul constructiei, a ctitorilor cat si a mesterilor, dam in copie pisania din tinda bisericii:

“Aceasta biserica dumnezeiasca si intrutotul cinstita a mantuitorului Christos ce se preznueste hramul SF Troita si Adormirea Precestei si s-a facut cu cheltuiala Dumneaei Cucoanei  Clucereasa Ruxandra Otitelisanca prin osirdia Dumnealui postelnicul Nicolae Scafes, in zilele prea inaltatului D. Alexandru Dimitrie Ghica Voevod cu blagoslovenia prea sfintiei sale Neofit, episcopul Rimnicul si s-a inceput din temelie la leat 1836 si s-a sfirsit la leat 1838 dupa cum se vede: Zugravii dascalu Matei, Raicu Bani….”.

 

Biserica este construita din caramida arsa cu mortar de var, acoperita cu tigla in forma de corabie.

 

In fata este prevazuta cu o tinda deasupra careia se inalta o turla patrata acoperita cu table, care datorita uzurii s –a prabusit, iar in present  s-a refacut acoperisul in continuare, renuntandu-se la turla. Intre coloanele ce sprijinesc acoperisul tindei si turla ulterior s-a inchis cu caramida si s-au adaugat ferestre si usi in fata spre a se mari spatial, devenit o necessitate odata cu sporirea populatiei. Biserica este impartita in pronaos, naos si altar. Zidul despartitor dintre pronaos si naos este  construit din caramida,gros de 0.80m si strapuns de o parte si alta a unei intrari prin mijloc de doua ferestre.

 

Peretii sunt drepti, iar boltile simple, usor arcuite. Catapeteasma este executata din caramida cu nise putin adanci si zidita pana sus pe care s-a pictat dupa iconografia ceruta de stilul ortodox.

 

Intreaga pictura atat la interior cat si la exterior este in fresca dupa stil bizantin ascetic cu respectarea iconogrfica.

 

Mobilierul precum si celelalte obiecte necesare cultului sunt foarte vechi si uzate, insa nu toate dateaza de la inceputul constructiei. Nici unele din acestea nu prezia valori inseminate. Toate inscriptiile sfintiilor sunt facute cu litere kilirice si pisania. In pronaos pe pereti sunt zugraviti ctitorii: “ Crucerul Seroan Otitelisanu, Doamna Crucereasca Ruxandra Otitelisanca, fiu Sardaru Constantin Otitelisanul, fiul Camuinaru Iancu Otitelisanu, sotie Saftica Zetserdaru Dumitrache Polizu, sotie Luta, Din Otitelisanu, sora Catinca Cuzasea, nepoata Cristita Nicolae Vladaianu, sotie Stana  D. Postelnicu, Nicolae Scafes (fiu) sotie leanca.

 

Pe peretele de la proscomidie sunt scrisi unii slujitori, “1838 octombrie 22 Constantin Ereul, Riza Ereul, Ilinca Ereita, Rada Ereita zaprecestanie: Iosif Eromonarh, Maria Ereita, Ion Ereul, Ioana Ereita, Stefan Ereul, Safta Ereita.

 

In interiorul bisericii si nici in jurul ei nu sunt morminte ale ctitorilor sau ale altor persoane.

 

De asemenea, biserica nu a avut constructii imprejurul ei si nu are obiecte cu insemnatate artistic, istorica sau documentara.

 

Nu I s-a facut reparatii capital sau restaurari.

 

Aceste date se atesta de noi ca fiind exacte.