Parohia Gutu este compusă din trei sate:  Prunişor, Gutu  şi Prunaru.

Satul Prunişor se află la 24 km est de municipiul Drobeta Turnu Severin. Este aşezat de o parte şi de cealaltă a căii ferate Bucureşti- Timişoara şi a şoselei E 70.

Biserica este construită pe deal, numit „dealul bisericii’’.

Satele Gutu şi Prunaru  sunt aşezate pe dealuri la aceeaşi distanţă de 20 km de Dr. Tr. Severin.

Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’’ din  Gutu este construită din cărămidă în anul 1862, are formă de corabie şi este aşezată în mijlocul satului. A fost repictată în anul 1939 de zugravul Ghe. Băleanu. Nu se cunoaşte primul pictor.

Pisania: „Această sfântă Dumnezeiască biserică întru-care se cinsteşte si se prăznuieşte sfinţii Apostolii Petru şi Pavel s-a zidit din temelie în zilele de Dumnezeu iubitorului, episcopului Calinic şi al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sfinşindu-se în anul 1863, iar în anul 1938 s-a reparat  zugrăvindu-se pictura din nou cu cheltuiala locuitorilor din satul Gutu şi s-a redeschis in zilele de Dumnezeu iubitorului episcopului D.D. Vartolomeu fiind protopopul judeţului, preotul iconom Constantin Popescu Traian şi Pr. Ic. Petre Cernăianu, iar preot paroh Petre Pîlşan în ziua de 29 luna octombrie, zugrav Ghe. Băleanu – Miculeşti – Mehedinţi 1939”.

Biserica filie din satul Prunişor, cu hramul „Sf. Nicolae”, este construită din lemn în anul 1889 şi pictată de Marin Stănculescu din Ciochiuţa – Strehaia.

Pisania: „Această sfântă biserică s-a început în anul 1887, luna august, ziua 20, cu binecuvântarea Prea Sfântului Episcop al Râmnicului şi Noului Severin D.D.Ghenadic, cu cheltuiala tuturor locuitorilor din comuna Prunişor şi a D – lui proprietar N. Mănescu.

Această biserică cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae s-a sfinţit azi 2.XII.1889 de părintele protoiereu al acestui judeţ Ştefan P. Călărăşanu. Maiştri zidari şi lemnari: Ioan Manu şi Tănase Andrei din Prunişor. Pictor Marin Stănculescu din comuna Strehaia -cătunul Ciochiuţa”.

De notat că deşi, actuala biserică are hramul “Sfântul Nicolae”, credincioşii din satul Prunişor prăznuiesc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, hramul vechii biserici.

Cătunul Prunaru nu are biserică. Credincioşii vin la biserica  din satul Gutu.

Parohia are două cimitire: Gutu şi Prunişor şi se află la marginea satelor, la 500 m depărtare de biserici. Sunt împrejmuite şi nu au capelă.

Bisericile parohiei nu deţin pomelnice sau alte documente cu eroii neamului.

În arhiva parohiei nu se găseşte  nici un document din care să reiese împrejurările în care au fost construite bisericile, în afară de pisanie.

Pe prima pagină a „Octoihului Mare” , tipărit în anul 1890, se găseşte o însemnare făcută de fostul director de şcoală  şi în acelaşi timp şi cântăreţ la  biserica din Prunişor.

Din această însemnare reiese că prima biserică a fost construită în anul 1812 pe locul numit „Teişul Mic”, loc ce este şi azi plin cu tei în partea de nord a satului şi poartă hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.  

În anul 1887, biserica a fost demontată şi transportată pe locul de astăzi.

La biserica  „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Gutu se consolidează zidurile în 1994, se fac ferestrele din metal şi se repictează în întregime de pictorul Eugen Papici.            
Resfinţirea bisericii s-a  făcut de P.C. Protopop I. Vrapcea, împreună cu un sobor de preoţi, în noiembrie 1996.

Biserica  “Sf. Nicolae” din Prunişor a fost acoperită cu tablă în anul 1979, iar între anii 1988-1991 s-au efectuat următoarele lucrări: subzidire de jur împrejur cu bolţari, s-au executat ferestrele şi uşa de la intrare, s-a refăcut duşumeaua care era de cărămidă, turnându-se ciment şi s-a închis cu geam pridvorul. S-au executat lucrări de pictură în întregime de pictorul Eugen Papici.

Resfinţirea  bisericii s-a  făcut de către P.S. Damaschin, împreună cu un sobor de preoţi .

Preoţii care au slujit de-a lungul vremii în această parohie au fost: Pr. Gh. Măneanu, Pr. Petre Pâlşan, Pr.Ioan Dănău, Pr. Laurenţiu Moraru şi în prezent Pr. Marcu Nicolae.