În parohia Gvardinița există o singură biserică, care are hramul Sf. Ier.Nicolae. Ea se găsește construită în partea de MZ a satului Gvardinița, având în partea de MN șoseaua principală care trece prin Gvardinița, de la Bălăcița spre Clenov și face legătura între orașele Drobeta Turnu Severin și Craiova.

Biserica este construită în anul 1804 de către domnul Bivel Culcer Dumitrache Brăiloiu, cu ajutorul cucoanei Bălașa Șetrăreasa, fina domniței Bălașa, fata lui Constantin Brîncoveanu, așa cum se arată în pisania bisericii.

Biserica este construită în formă de corabie de proporții impunătoare, cu ziduri masive din cărămidă, având o grosime de 1,40 m. În față biserica are un balcon deschis, iar în interior cele trei încăperi: pronaos, naos și altar. Pronaosul este despărțit de naos cu zid de cărămidă, cu trei locuri de circulație.

Spre deosebire de altele, biserica parohiei Gvardinița are în partea exterioară, la răsărit, două ziduri de sprijinire, construite din cărămidă, stil contrafort. Învelișul bisericii este în întregime din tablă, pictura este în ulei, iar stilul este bizantin. Nu putem preciza care părți din pictură sunt de la 1804 și care de la restaurarea capitală din 1890. Pictorul de la 1804 nu se cunoaște. Cel restaurator, din l890, este Constantin Petrescu, din Craiova.

În parohia Gvardinița a existat sediul unei protoierii care a fost mutat în comuna Grecești, județul Dolj. Despre aceasta ne vorbește corespondența Sf. Calinic, în calitate de episcop al Râmnicului, publicată în revistele Arhivele Olteniei, în anul 1938, pag. 340-342, unde citim: ”Am găsit de cuviință cu prilejul preschimbării cea am făcut cucernicului protopop respectiv, ca să strămute tahtul protopopiei din satul Gvardinița acolea, în satul Grecești”.

Ca preoți slujitori ai acestei biserici se cunosc în ordiea vechimii: Popa Stan, Popa Ilie și Popa Miu, care au păstorit în timpul împroprietăririi de la 1864. După aceștia au urmat în ordine: Pr. Ioan Crăineanu, Pr. Nicolae Crăineanu, împușcat la 1907, Pr. Ioan Devesel, Pr. Ioan Predescu din Predești, Pr. Constantin Streche din Busu, Pr. Ion Lacrețeanu din Voloiac, Pr. Constantin Lacrețeanu și Pr. Ștefan Popescu, care a păstorit până în anul 2000. De atunci funcționează până astăzi ca preot paroh Pr. Croitoru A.Constantin, fiu al satului.