Satul Hinova,ce formeaza parohia cu numele tot de Hinova,se gaseste asezat pe soseaua ce leaga orasul Turnu Severin cu orasul Calafat,chiar pe malul batranului fluviu Dunarea, departe de Tr.Severin la 15 km.in partea de sud-est.

 

Parohia Hinova este formata  din trei mahalale-Selistea, Urzistea si Rudaria,numit asa  ca este formata numai din mesteri de postavi,albii,linguri si fuse.Cele doua mahalale Urzistea si Rudaria sunt despartite de mahalaua Salistea de paraul numit pana in anul 1965 cand i s-a betonat  albia, apa tulbure.

 

Mahalaua Rudaria este asezata tot pe soseaua Tr. Severin-Calafat in partea de sud est la distanta de 2 km.

 

Biserica  parohiei Hinova,zidita din caramida arsa si temelia de piatra, are forma de cruce si acoperita cu tabla,avand hramul Sfantul Gheorghe.

 

Biserica s-a zidit intre anii 1900-1904 pe locul bisericutei vechi din barne,ce avea hramul Sfantul  Nicolae.Aceasta bisericuta a  fost adusa din satul batran Calateu in satul cel nou din Valea Dunarii-Hinova in anul 1845 conform notei document gasita scrisa pe  una din foile liturghierului vechi si anume,,Liturghia ce slujesc preotii din acest sat cu hramul Sfantul Nicolae si care acum s-a mutat aici in Valea Dunarii 1845 noiembrie 8. Dumitru Draghici ot Hinova,,.

 

Initiativa construirii frumoasei biserici a fost luata prin staruinta Pr. Slujitor al  parohiei Ion Hinovescu decedat ,ajutat de  un commitet care a ajutat la srangerea de fonduri de la  enoriasii parohiei si din satele vecine si  si la terminarea intregii lucrari.

 

Biserica s-a sfintit in anul1904 de catre Pr. Sfintitul  Episcop al Ramnicului D.D. Antim.

Pictura bisericii este cea initiala in ulei,,stil Tatarescu,, si a fost executata in anul 1903 de catre pictorul diplomat din Tr.Severin Frederich Waidingher.

 

Preotii slujitori ai parohiei la bisericuta veche din lemn din Calateu a  fost-Pr.Gheja,,Hinoveanu,, si Pr. Iovan,,Hinoveanu,,.

 

Preotii slujitori la  bisericuta veche din lemn adusa in satul Hinova au fost Pr. Anghel Popescu,Pr.Ion Popescu cel din Urziste zis si Hinoveanu si Pr. Ion  Hinovescu ce construieste biserica noua de azi si slujeste in ea pana in anul1936 cand moare.                    

 

Dupa pensionarea batranului Pr. Hinovescu vine preot paroh Petre Biristeica,apoi Pr.D. Ciocloc in anii 1942-1952,Pr. Baditescu 1952-1955 si Pr.Ion Panoiu din 1955 si azi.

 

Cantareti ai stranei au fost Ion Popescu, Anton Cutitoi ambii decedati Andrei Popescu 1901-1948, Alexandru Hustea 1927  si azi Stefan Burducea 1952.

 

Biserica Sfantul Gheorghe este  biserica parohiei Hinovei ce are un numar de 400 de familii.

 

PISANIA BISERICII. ,,Cu  binecuvantarea Prea Sfintitului Episcop D.D. Atanasie s-a zidit din temelie in comuna Hinova,judetul Mehedinti aceasta sfanta biserica cu hramul Sfantul Gheorghe cu cheltuiala obstei locuitorilor acestei comune ajutand si alte persoane.

 

Anul 1901-1904.