Biserica parohială cu hramul ,,Sf. Nicolae” şi „Sf. Nicodim” din loc. Jirov, jud.Mehedinţi este situată în vatra satului, la o distanţă de aproximativ1 km. de Halta C.F.R. Jirov, precum şi de D.N. 67 A (Strehaia - Broşteni).
Proporţiile arhitecturale desăvârşite, pictura murală exterioară, dar şi cea din interior, originală, sunt numai câteva din argumentele care susţin clasarea Sfantului locaş între valorile patrimoniale ale jud.Mehedinţi din perioada regulamentară.
Construcţia a fost terminată în anul 1833, iar pictura în anul 1835 după cum rezultă din pisanie din care o parte ,,a căzut sub vremi” rămânând în prezent doar: „Această sfântă şi dumnezeiască biserică ce se prăznuieşte hramul „Sf.Nicolae” şi „Sf.Nicodim” s-au zidit din temelie cu toată cheltuiala şi osteneala logofatului Milcu Condeescu I cu ajutorul tuturor moşnenilor în zilele împăratului nostrum Nicolae Pavlovici şi în zilele Presfinţiei sale Episcopul nostrum Neofit la an 1833 şi iarăşi s-au zugrăvit tot prin cheltuială…” Construită din cărămidă (grosimea zidului de 80 cm) fără fundaţie, acoperită iniţial cu sită, biserica are formă de navă cu un pridvor în stil brâncovenesc susţinut pe patru stâlpi cilindrici şi doi semistâlpi din zidul bisericii, cu arcade în semicilindru; nu are turlă.
Pictura, originală, cum am amintit deja, este întehnica ,,fresco” şi a fost realizată de ,,zugravii Constantin şi Dimitriu” – informaţie preluată după N.Iorga.
Clopotniţa, spre vest, construită odată cu biserica are două nivele şi un stil fortificat.
Biserica a fost reparată în anul 1890, în anii 1935, electrificată în anul 1984 şi s-a consolidat după un deviz de R.K. întocmit de Centrul de Proiectări Mehedinţi în anii 1988-1989. În anul 2009 s-a întocmit un deviz de spălare şi restaurare a picturii care încă îşi asteaptă finanţarea, costurile (în jurde zece miliarde lei vechi) depăşind cu mult posibilităţile enoriaşilor.
Sirul preoţilor slujitori din anul 1833 până în prezent pare să fi fost: Pr. Stan Ion, Pr. Dumitru Jiroveanu, Pr. Vasile Gheorghitescu, Pr. Constantin Munteanu, Pr. Paul Popescu, Pr. Petre Dumitrescu, Pr. Victor- Lucian Cameniţă şi Pr.Ştefan Cameniţă.