In focarul neintelegerii locuitorilor Cernetiului cu manastirile Govora si Tismana si darilor impuse de acestia pe mosie ,viata religioasa incepe sa se dezvolte odata cu inmultirea locuitorilor Cernetiului.

 

Locuitorii Cernetiului fiind uzurpati si de stapanirea turceasca o vreme si orasul fiind transformat in pulbere si cenusa,asa cum ne arata istoria acestei localitati,pentru consolarea,bucuria si linistea sufleteasca,locuitorii Cernetiului isi gaseau toate acestea in biserica sfanta unde veneau de la mic la mare.

 

Locuitorii Cernetiului, de acum aveau de partea lor pe acel stalp al dreptatii vazut de ei in acea vreme, in suferintele pe care le intampinau, Tudor Vladimirescu, caruia ii dadeau ascultare si il urmau in actiunile lui.De aceea, conducerea manastirii Govora se plange stapanirii tarii ca toate neintelegerile cu locuitorii Cernetiului provin de la acest slujer, Tudor Vladimirescu, care s-a aliat cu orasenimea impotriva stapanirii, pe mosia Cernetiului.

 

In timpul tuturor acestor framantari politice si economice din localitate si inmultindu-se locuitorii Cernetiului, cativa boieri zelosi-Kir.Pan.Ioani, polcovnicul Gheorghe Badescu, logofatul Ioan Ciocozan si logofatul Patrascu se apuca sa inalte o biserica la Piatra Alba, avand hramul ,,Adormirea Maicii Domnului si Sf.Dimitrie’’dar nu o duc la bun sfarsit intrucat se iveste razvratirea carjalilor (1812).Doi ani mai tarziu ,sub domnia lui Caragea, biserica este terminate de acelasi logofat Patrascu Leoveanu ajutat de Kir.Gheorghe Coserin, de polcovnicul Istrate Silisteanu si coconul Dimitrie Ghica(octombrie 1814).

 

Biserica a fost zidita din caramida arsa, cu ziduri groase, si acoperita cu sindrila, catapeteasma este tot din zid neinfundat, naos si pro naos, iar la ferestre are ognite simple.Stalpii din naos si pronaos sunt rotunzi ,zugraviti cu diferite plante ornamentale.Are pridvor de zid deschis cu opt stalpi  rotunzi, vopsiti.Nu are picture exterioara decat in fata , in interiorul pridvorului.Dar  iata textul pisaniei bisericii,,Adormirea Maicii Domnului’’ din satul Cerneti, comuna Simian, cartier Piatra Alba.

 

Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica, care cinsteste si praznuieste hramul Sfintei Adormiri a Preasfintei de Dumnezeu nascatoare pururi fecioara Maria si a sfantului mare mucenic Dimitrie Izvoratorul de mir, din temelia ei s-a inceput de dumnealor Kir.Pana Ioan si de dumnealui Polcovnicul Gheorghe Badescu, logofatul Ioan Ciocozan, logofatul Patrascu Leoveanu cu de la dumnealorsi cu cei ce s-au agonisit din venitul mosiei Corzu si s-au zidit pana deasupra ferestrelor de jos si avand razvratire cu Kirjali, au stat doi ani pustie si mai linistindu-se iar s-au apucat  mai susnumiti, facanduse purtatori de griji dumnealui logofatul Patrascu Leoveanu cu cheltuiala mai sus numitilor ctitori si de la Kir. Gheorghe Coserin di la polcovnicul Istrate Silisteanu si dumnealui coconul Dumitrache Ghica, ajutandu-ae cu polcovnicul si di tarnoseli au primit hramul Sfantului Dimitrie si s-au infrumusetat cu zugravelnice dupa cum se vede in zilele preainaltatului domus Hinoovea Gheorghe Caragea voevod cu blagoslovenia  preasfintiei sale Kiru Khir Galaction episcopul Ramnicului octombrie 1814.

 

Aceasta sfanta biserica a mai fost pictata  pentru a doua oara la 1866 ,in timpul domnitorului Carol I, fiind episcop PSS Calinic , sub ingrijirea domnului Grigore marinescu, epitrop fiind preot N.Armasanu, iar in anul 1914, fiind inceputa reparatia din nou pentru picture, a fost intrerupta lucrarea din cauza razboiului.In anul 1928 s-a pictat sub PSS episcopului Ramnicului noului Severin si a lui Vartolomeu PC St.Parligas cu staruinta domnilor preot Leon Savulescu, epitrop I.Valintinescu si Ghita Simion din partea enoriasilor.

 

In decursul vremii biserica a  fost acoperita cu tabla galvanizata si s-au mai facut unele lucrari de intretinere la exterior.

 

Din luna martie 1998 se infiinteaza parohia Piatra Alba iar biserica este data spre ingrijire si pastorire PC Preot Ioan Dumitru Benga.

 

In anul 1999, acoperisul fiind degradat se acopera cu tabla de aluminiu in proportie de 80%,cand se schimba si toata partea lemnoasa a acoperisului de baza.Tot in anul 1999 biserica primeste si o reparatie si zugravire la exterior fara a se umbla la formele avute anterior ,exteriorul neavand pictura.

 

In anul 2000 bisericii I s-a adaugat separat o clopotnita cu o trapeze la baza,o camera pentru cartea veche, o polata-magazie si un monument al Eroilor cazuti in I-ul si al II-lea Razboi Mondial.

Din anul 2005 biserica primeste o donatie de 5000mp,in extinderea vechiului cimitir care era neincapator,fiind imprejmuit cu gard nou.

 

In anul 2012 ,cand se implinesc 200 ani de la inceperea construirii bisericii,  din porunca si purtarea de grija a Prea Sfintitului parintele nostru Nicodim si randuiala lui Dumnezeu, incep lucrarile la acoperis, invelitoarea fiind executata cu tabla de cupru pe suport nou de lemn, din sarguinta preotului paroh si a enoriasilor iubitori de podoaba casei lui Dumnezeu, protoiereu fiind PC preot  Gheorghe Claudiu Popescu.

 

Slavit sa fie Domnul in cer si  pe pamant!